I denne artikel præsenterer forskerne en model, der redegør for hvordan de ændringer, udryddelsen af store, græssende pattedyrsamfund over alt på Jorden i Sen Pleistocæn (Eem Mellemistid og Weichsel Istid, varede fra ca. 130.000 til 11.700 år før nu, red) til en vis grad er blevet kompenseret af indførte husdyr af forskellig slags. De skyldes at de introducerede husdyrs adfærd og fødesøgning minder mere om de udryddede arter, end om de tilbageblevne, vilde arter.

Artiklens indledning, oversat af redaktionen: Mennesker har forårsaget udryddelse af store, planteædende pattedyr i løbet af de sidste ~100.000 år, hvilket har ført til kaskadeændringer i økosystemer. Omvendt har introduktioner af planteædere (græssende husdyr, red) til dels numerisk kompenseret for udryddelsestab. Nettoresultatet af de dobbelte, antropogene kræfter med udryddelse og introduktion på planteædende husdyrsamfund er dog forblevet ukendt. Vi fandt ud af, at et primært resultat af introduktioner har været genindførelsen af ​​centrale økologiske funktioner, hvilket gør planteædende husdyrsamfund med ikke-hjemmehørende arter mere lig præuddøende, end dyrsamfund, der kun er indfødte. Vores resultater understøtter opfordringer til fornyet forskning i introducerede planteædende økologier i lyset af palæøkologiske ændringer og tyder på, at et skift af fokus fra udryddelse til landskabs- og rovdyrbeskyttelse kan have bredere biodiversitetsfordele.

Artiklens abstract, oversat af redaktionen: Planteædende pattedyr med stor krop dominerede Jordens terrestriske økosystemer i adskillige millioner år, før de undergik betydelige udryddelser og tilbagegange under den Senpleistocæn (LP) på grund af forhistoriske menneskelige påvirkninger. Nedgangen af ​​store planteædere førte til udbredte, økologiske ændringer på grund af tabet af deres økologiske funktioner, drevet af deres unikke kombinationer af egenskaber. Men for nylig har mennesker øget artsrigdommen af planteædere betydeligt gennem introduktioner i mange dele af verden, hvilket potentielt har modvirket tab under Senpleistocæn. Her vurderede vi, i hvilket omfang introducerede planteædende arter genopretter tabte – eller bidrager med nye – funktioner i forhold til dyresamfund fra før LP. Vi konstruerede multidimensionelle egenskabsrum ved hjælp af en egenskabsdatabase for alle eksisterende og uddøde planteædende pattedyr ≥10 kg kendt fra den tidligste LP (~130.000 ybp, (år før nu, red)) til i dag. Udryddelsesbetingede tilbagegange af LP-egenskabsrum er blevet udlignet gennem introduktioner med ~39% globalt. Analyse af egenskabsrumoverlapning afslører, at dyresamfund med indførte arter generelt minder mere om LP’s end indfødte dyresamfund. Dette skyldes, at 64% af de introducerede arter minder mere om uddøde end eksisterende arter inden for deres respektive kontinenter. Mange introducerede planteædere genopretter egenskabskombinationer, der har kapacitet til at påvirke økosystemprocesser, såsom skovbrande og buskopvækst i tørre områder. Selvom introducerede arter længe har været en kilde til strid, tyder vores resultater på, at de til dels kan genoprette økologiske funktioner, der afspejler de sidste adskillige millioner år, før udbredt udryddelse, forårsaget af mennesker.

Linket her under giver adgang til hele artiklen gratis.

Deklaration: 2. Videnskabelig artikel
Udgiver:
PROCEEDINGS OF THE NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES, Vol. 117, No. 14, April 7, 2020
Forfattere:Erick J. Lundgren, Daniel Ramp, John Rowan, Owen Middleton, Simon D. Schowanek, Oscar Sanisidro, Scott P. Carroll, Matt Davis, Christopher J. Sandom, Jens-Christian Svenning, Arian D. Wallach

Introduced herbivores restore Late Pleistocene ecological functions