Kombination af paleo-data og moderne udelukkelseseksperimenter for at vurdere virkningen af megafauna-udryddelse på træbevoksning

Dette studie sammenligner forhistoriske data (senkvatære periode, ca de seneste 130.000 år) med viden om nutidige økosystemer. Studiet beskriver hvordan vedplanter overlever i landskaber med store, planteædende dyr og påviser, at den massive udryddelse af store, planteædende dyr har medført store ændringer i vegetationen. Studiet afdækker også, at det ikke kun er antallet af planteædere, men også kombinationen af arterne, der har betydning for træ- og buskvegetaionen i landskabet.

Artiklen er på engelsk, men redaktionen har oversat resuméet (abstractet)

Abstract

Indtil for nylig i Jordens historie forekom meget store planteædere (mammutter, kæmpedovendyr, diprotodoner (kæmpepungdyr, red) og mange andre) i de fleste af verdens terrestriske økosystemer, men størstedelen er udryddet som en del af den senkvartære udryddelse. Hvordan har denne storstilede fjernelse af store planteædere påvirket landskabsstrukturen og økosystemets funktion? I denne gennemgang kombinerer vi paleo-data med information fra moderne udelukkelseseksperimenter for at vurdere virkningen af ​​store planteædere (og deres forsvinden) på træagtige arter, landskabsstruktur og økosystemfunktioner. I moderne landskaber, der er karakteriseret ved intens påvirkning fra planteædere, kan træagtige planter bestå ved at forsvare sig selv eller ved knytte sig til arter, der forsvarer sig, de kan fortsætte ved at vokse på steder, der er fysisk utilgængelige for planteædere, eller de kan fortsætte, hvor høj rovdyraktivitet begrænser fouragering af planteædere. På landskabsskalaen kan forskellige tætheder af planteædere og artssammensætning resultere i dynamiske gradienter i træbevoksning. De senkvartære udryddelser var naturlige eksperimenter med fjernelse af store planteædere; de palæøkologiske data viser tegn på udbredte ændringer i artssammensætning og økosystemstruktur og -funktion, i overensstemmelse med moderne udelukkelseseksperimenter. Vi foreslår en begrebsramme, der beskriver virkningen af ​​store planteædere på mængden af træagtige planter, medieret af planteæderes diversitet og tæthed, og forudsiger, at planteæderes begrænsning af træagtige planter er stærkest, hvor diversitet af planteædende arter er høj. Vi konkluderer, at tilbagegangen af ​​store planteædere inducerer store ændringer i landskabsstruktur og økosystemfunktioner.

Deklaration: 2. Videnskabelig artikel
Udgiver:
Procedings of the National Academy of Science of The United States of America, oktober 2015
Forfattere: Elisabeth S. BakkerJacquelyn L. GillChristopher N. Johnson, og Jens-Christian Svenning

Link til Combining paleo-data and modern exclosure experiments to assess the impact of megafauna extinctions on woody vegetation