En række forskere fra Centraleuropa opfordrer, i denne kommenterende artikel om sammenhængen mellem tab af biodiversitet og ekstreme klimabegivenheder, til at man undersøger feedbackmekanismerne nærmer. De siger vi skal stoppe den videnskabelige silotænkning og i stedet udvikle en fælles videnskabelig dagsorden for at forstå de sammenflettede globale kriser i Jordens systemer.

Artiklens indledning i vores oversættelse:

Mens mennesker opvarmer planeten, styrtdykker biodiversiteten. Disse to globale kriser er forbundet på flere måder. Men detaljerne i de indviklede feedback-sløjfer mellem nedgang i biodiversitet og klimaændringer er forbavsende lidt undersøgt.

Det er velkendt, at ekstreme klimabegivenheder såsom tørke og hedebølger kan have ødelæggende indvirkninger på økosystemer, og tilsvarende at forringede økosystemer har en reduceret evne til at beskytte menneskeheden mod de sociale og fysiske konsekvenser af sådanne begivenheder. Alligevel er kun nogle få sådanne forhold blevet undersøgt i detaljer. Endnu mindre kendt er det, om biodiversitetsudtømte økosystemer også vil have en negativ effekt på klimaet, fremkalde eller forværre ekstreme vejrforhold.

For os, en gruppe forskere der bor og arbejder hovedsageligt i Centraleuropa, var wake-up call rækken af hedebølger i 2018, 2019 og 2022. Det føltes uvirkeligt at se en flodsletteskov lide tørkestress i Leipzig, Tyskland. Over hele Tyskland er mere end 380.000 hektar træer nu blevet beskadiget (se Resultater af skovtilstandsundersøgelsen 2021; på tysk), og skovbrugssektoren kæmper med, hvordan man planlægger restaureringsaktiviteter i de kommende årtier. Hvad kunne have beskyttet disse økosystemer mod sådanne ekstremer? Og hvordan vil de resulterende skader påvirke vores klima yderligere?

Deklaration: 3. Artikel skrevet af fagfolk
Udgiver:
Nature 612, s.30-32, november 2022
Forfattere: Miguel D. Mahecha, Ana Bastos, Friedrich J. Bohn, Nico Eisenhauer, Hannes Feilhauer, Henrik Hartmann, Thomas Hickler, Heike Kalesse-Los, Mirco Migliavacca, Friederike E. L. Otto, Jian Peng, Johannes Quaas, Ina Tegen, Alexandra Weigelt, Manfred Wendisch & Christian Wirth

Link til Biodiversity loss and climate extremes — study the feedbacks